Кои са рисковите дни за страдащите от сенна хрема през ПЪРАТА ПОЛОВИНА НА АПРИЛ.

  • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – много висок

    През периода ще цъфтят основните алергизиращи дървета. В по-голямата част от страната ще се образува сериозен въздушен поленов фон от прашеца на бреза и габър. В допълнение, ще цъфтят ясен и различни видове от сем. Кипарисови. В подготовка за цъфтеж ще бъдат дъб и черница. Обикновено през този период има чести превалявания и това е добре, защото дъждовете елиминират прашеца от въздуха.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск -  няма

    Житните треви са в процес на развитие. През периода не се очаква да стартира активен цъфтеж. Само в по-топлите части на страната, към края на периода, е възможно да започне цъфтеж.
  • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  няма

    Ще цъфтят основно пролетни цветя, чийто прашец не води до алергични оплаквания.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София