Благоприятните метеорологични условия поддържаха постоянен и равномерен цъфтеж и при плевелните растения и тази тенденция ще се задържи до края на месеца.

В последните 10-15 години в България започна да се разпространява един нов за нашата флора плевелен вид – Амброзия. Във всички страни където тя се среща в големи количества създава много сериозни алергологични проблеми. Амброзията е изключително агресивен растителен вид – непретенциозен към почвените и климатични условия, цъфти интензивно и образува много семена с висока кълняемост. Поради тази причина се разпространява много бързо. Амброзията е плевел свързан предимно с масиви с царевица и се разпространява покрай влакови линии и гари където минават композиции с царевично зърно. След това започва да се появава и на по-отдалечени места. За сега в нашата страна има немалко находища с амброзия, но те са изолирани едно от друго. Поради тази причина няма сериозен фон с постоянно високи нива на полен от амброзия. 

ambrosia
  Амброзия ( Ambrosia artemisifolia )

  Образува подобни на пелина туфи.                       Цъфти от август до октомври.

 

ambrarte  Амброзията като растение прилича на пелин,                             но е с по-нежни листа.                                                    Съцветията по време на цъфтеж са ярко-жълти,                           което се дължи на готовия за отделяне полен.

 

 

 

 

 

 

 

ragweed-pollen-ambrosia

Самият полен е много красив, но и много опасен.     Има данни, че вдишване само на десетина поленови зърна е достатъчно да предизвика алергична реакция при хора. Споменава се и за алергизирани животни – коне.

 

 

 

 

Не случайно Европейският орган по безопасност на храните / EFSA / излиза с научно становище за възможните ефекти върху общественото здраве, здравето на животните и околната среда като резултат на разпространението на плевели от рода Ambrosia. Необходимо е този нов за България растителен вид да се познава от специалистите в селското стопанство за да се предприемат навременни и повсеместни мерки за борба с него