Едно от ''предимствата'' на дългата и необичайно студена зима е забавянето на тазгодишния поленов сезон. Но както се казва, Господ бави, но не забравя! И колкото и да се люти Баба Марта,вече му се вижда края! С пукването на пролет мила - животворна, започват проблемите на пациентите с алергия към дървесните полени от сем. Брезови.

Стандартният съвет за избягване на контакта с алергена и/или ограничаване на експозицията му, тук не върши много работа, но все пак не се препоръчват разходки в планината и паркове с преобладаване на споменатите по-горе растителни видове, особено свързано с упражняване на физическо усилие (спортуване и пр.). И ако все пак не можете да устоите на изкушението да се порадвате на пробуждащата се природа, не прекалявайте! Измивайте често лицето си, за да отстраните попадналите по кожата поленови зърна.Не търкайте очите! Не забравяйте измиването на косата и душа, след като се приберете у дома. 

Сега е моментът да погледнете в домашната аптечка и да се убедите, че останалото в нея от миналогодишния арсенал е в срок на годност. Разбира се, консултацията със специалист - алерголог ще ви помогне да се ориентирате в огромното многообразие от медикаменти, които могат да решат проблема ви в неговата конкретика.Тя е задължителна, когато става дума за тежко изявени симптоми на алергичен рино-конюнктивит или поленова бронхиална астма.

Още нещо полезно: Пациентите с алергия към цветен прашец от дървета не трябва да използват брезови листа и пъпки, елхови шишарки и кора от зърнастец.Те често не понасят и брезов сок, сливи, праскови, кайсии, вишни, череши, маслини, ябълки, круши, киви, орехи и бадеми.

dr alexieva

Д-р Мария Алексиева - алерголог


0888 643207
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ЦКБ-МИ-МВР - София