Здравейте приятели,

Току си тръгна Баба Марта и се зарадвахме, че сменихме календара с новия месец, а времето пак ни изненада неприятно.
Уж капризите били само женски приоритет! То не бе сняг и студ около, че и малко под нулата, не бе чудо! Като всяко чудо - за три дни! Вкупом синоптиците ни обещаха още от утре (03.04), покачване на температурите, които не само бързо ще достигнат мечтаните 20 градуса (по Целзий), но и ще се задържат така поне до към средата на месеца.

И така, да внимават онези, които имат проблеми с поленовата си алергия точно през този период. След бряста, трепетликата и някои ясени, със зелената си премяна ще започнат да се гиздят и клена, тополите, върбите. Скоро всичко ще бухне в зелено! Цъфнаха по дворове и градинки и красивите, и уханни пролетни цветя - зюмбюли, нарциси, лалета.

Мили дами с "катар" от цветя, (първото поетично описание на тази болест от 17-ти век е "катар от рози''!), моля откажете се от цветните букети като проява на внимание! Не ги късайте, не ги миришете, не украсявайте с тях дома си, особено спалнята, колкото и сантименти да имате към онзи, който ви ги е поднесъл! В противен случай рискувате да се появите пред обекта на чувствата си със зачервен и течащ нос и разплакани очи, кихаща безспир. Неприятно, нали?

Моят съвет към представителите и на двата пола е да плануват излетите и разходките на открито за втората половина на месец април, когато ще се заоблачи и ще завали. Не забравяйте,че вие сте герои на Богомил Райнов и за вас няма нищо по-хубаво от лошото време! Разхождайте се безрасърдно смело след дъжд, когато и поленовия прашец, и лошите ви мисли са измити и светът сияе чист и възроден!

Оставям ви с най-добри чувства в очакване на " палавника май", (както написа преди време О' Хенри).

Ваша:

Д-р Мария Алексиева