В по-голямата част от страната втората половина на април ще премине под знака на намаляване на поленовите нива при брезата. В по-високите и по-студени части ще има увеличаване на брезовият полен и там той ще бъде главен виновник за оплакванията на пациентите.

В цялата страна ще можем да се наслаждаваме на цъфтежа при овощните видове. Те нямат отношение към алергичните пациенти защото се опрашват от насекоми и поленът им няма алергенни свойства.

 

 

В групата на алергизиращите дървета през втората половина на месеца ще започне цъфтеж при дъбове, орехи, черници, в планините и бук. А при тревистите видове – рапица, глухарче. Тези два вида имат лепкав прашец и биха създали алергичен проблем при тесен контакт с много растения. С други думи рапицата ще бъде проблем в районите където се отглежда в големи масиви.

Обикновено в края на април започва цъфтеж при най-важните за нашата страна алергизиращи видове – представителите на сем. Житни. За щастие през април се развиват малко видове и не образуват големи количества полен във въздуха.

oak_flowers oakpollen200x
Клонка от дъб по
време на цъфтеж
Поленови зърна от дъб