През месец май има един неприятен дразнител, който се забелязва – семената на тополите – т.нар. пухчета. Те дразнят чисто механично и то всички хора, дори и неалергичните.

topola jiten_polen
Клонка от топола с пухчета и семена Различните видове житни треви имат почти
еднакви поленови зърна: сферични или
леко овални с една пора.

На практика видимият дразнител - пухчетата, маскират истинският микроскопичен и невидим причинител на алергични реакции през май - поленовите зърна на житните треви.

Месец май обикновено е най-тежкият месец за полинозните пациенти. Причината е в активният цъфтеж на видовете от сем. Житни, които отделят най-силно алергизиращия полен в нашата страна. Тези треви са типични алергенни видове защото:

  • са широко разпространени - от морското ниво до високопланинските пасища и поляни
  • имат дълъг цъфтежен период – от април до октомври
  • образуват големи количества силно алергизиращ прашец, който се натрупва във въздуха и освен това е много лек и лесно се разпространява на големи разстояния.

kosachkaГолемите площи с треви отделят огромно количество житен полен. Най-добрият начин да се намали въздушната поленова концентрация е като се окосяват редовно тревните площи преди да цъфтежа. Ниските треви без съцветията си не отделят прашец.

Естествено поляните в пиродата няма как да се окосяват и затова пациентите трябва да избягват екскурзии по време на цъфтежа на тревите.

Според прогнозата на НИМХ в периода 15-20 май се очаква захлаждане придружено от дъждове. Това ще доведе до отмиване на полена от въздуха. Поленовите зърна са силно хигроскопични – бързо поемат влага, натежават и се утаяват, а дъждовните капки ги увличат и така въздуха се изчиства. През третото десетдневие времето ще се затопли, а преваляванията ще са краткотрайни, с петнист характер и по-често в планинските райони. Това ще доведе до повече оплаквания през последните 10 дни на месеца.