Най-добрите начини да се предпазите от сенната хрема

Живот без забрани и ограничения? Ето как да се преборите с алергията и да се радвате на пролетта!

Ех, тази пролет! Идва ненадейно и ни замайва със свежия полъх на вятъра и топлите милувки на слънцето. Цяла зима сме чакали с нетърпение да захвърлим зимните дрехи и да се наслаждаваме на разходките на открито. Има обаче една група хора, които биха казали нещо съвсем различно... Ох, тази пролет – защо ли идва пак?!


За страдащите от сенна хрема пролетта означава старт на битката с множество неприятни симптоми - кихане, хрема, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит. Статистиката сочи, че всеки четвърти в Европа изпитва дискомфорт от бурната реакция на имунната система срещу алергените.
За съжаление не е възможно да се скрием от полените, причинители на алергията. Те присъстват почти целогодишно в природата – разпространението им започва още през февруари с дървесните полени, лятото идва с появата на тревните, а есента прибавя и тези на бурените и храстите.
Обичайно болните от сенна хрема реагират на три-четири вида полени и остротата на алергичните симптоми зависи не само от тяхната концентрация във въздуха. За да се предотвратят алергичните прояви и да се намали остротата им, са важни следните 3 стъпки: диагностициране на причинителите, да се вземат превантивни мерки срещу тях и да се започне своевременна профилактика срещу алергията. Иначе казано – ако чакате сърбежът в носа и кихането да ви напомнят за сенната хрема, вече сте закъснели.
Кои са най-ефективните методи да се предпазите?


„Профилактиката е най-доброто лечение”

Любим израз на лекарите, към който трябва да добавим и „колкото по-рано – толкова по-добре”, когато става дума за сенната хрема. Традиционно специалистите препоръчват две седмици преди очаквания индивидуален алергичен период да стартирате приема на антихистамини и други конвенционални медикаменти, каквито обичайно ползвате. Ако започнете употребата им своевременно, а не при вече възпалени лигавици, въздействието им се предполага, че ще бъде по-добро. За съжаление този тип профилактика крие немалко рискове. Капките за нос например не бива да се използват за по-дълъг период от 5 дни, тъй като дразнят лигавицата на носа, може да изострят симптомите, както и да се стигне до привикване към тях или до т.нар. медикаментозен ринит. Антихистамините от своя страна не винаги се понасят добре. Възможни странични ефекти при тях са сънливост, замайване, виене на свят или главоболие, затруднена концентрация и забавена реакция, което създава сериозни затруднения в ежедневието.
Всички тези рискове може да се избегнат, ако се спрете на друг вид профилактична терапия – с хомеопатични средства. Тя щади организма, подходяща е за продължителен период от време и е без опасност от нежелани реакции или привикване. Хомеопатията е лечебен метод, който активира саморегулацията и собствените защитни сили на организма. Ефикасността на хомеопатичните лекарствени средства при алергична хрема е потвърдена в множество клинични изпитания.
Немският хомеопатичен съюз препоръчва 6 седмици преди началото на алергичния период да се започне профилактика с комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. За разлика от антихистамините, които блокират изявата на симптомите, но не могат да сложат край на алергията и натоварват токсично организма, Ринитал възстановява равновесието на имунната система и облекчава симптомите, като постепенно намалява честота на алергичните прояви. Целта е с времето организмът да стане по-малко чувствителен към дразнителите.

Продължение на статията