Прогноза за втората половина на месец май

За нуждите на алергологията растителните видове се разделят на три групи:

  1. дървета и храсти;
  2. житни трев;
  3. цветя и плевелни растения.

Измежду всички растения само една малка част се определят като алергенни видове: широко разпространени са в региона, продуцират големи количества полен, който е лесно преносим от вятъра и има силни антигенни свойства.                                                                     Установено е, че най-благоприятната температура за отделяне на прашец е 18-23 ˚С, най-ефективна скорост на вятъра – 15-18 км./ч. Точно такова време предстои през втората половина на месеца. Следователно предстоят тежки дни за хората с полинози. Най-характерното за втората половина на май е разпространението на семената на тополите. Така мразените пухчета. Често срещана заблуда е, че те причиняват алергии. Всъщност пухчетата не оказват влияние на имунната система на хората, те дразнят чисто механично както алергичните хора, така и тези без алергии. Истината е, че по времето на тяхното разпространение в максимален цъфтеж са житните треви чиито прашец не се вижда, за разлика от пухчетата. Проблемът с житните треви е, че те притежават всички характеристики на силно алергенни видове: широко разпространени са, имат дълъг цъфтежен период, образуват големи количества силно алергизиращ прашец, който е много лек и лесно се разпространява на големи разстояния.

Ето защо втората половина на май ще донесе проблеми за най-голям процент полинозни пациенти в България. Тези хора трябва да избягват разходките на открито, особено в сухи, леко ветровити дни. При излизане е добре да ползват слънчеви очила. След прибиране у дома трябва да се направи необходимото да се отстранят полепналите по дрехите, тялото и косата поленови зърна. Домовете и автомобилите на пациентите е добре да бъдат със затворени прозорци. Необходимо е непрекъснато окосяване на всички тревни площи. Когато тревите са много ниски, те не образуват цветове и не отделят прашец.

Успокояващото е, че май е сравнително дъждовен месец. Поленовите зърна са силно хигроскопични – бързо поемат влага и се утаяват, дъждовните капки ги увличат и така очистват въздуха. Ето защо пациентите се чувстват по-добре на морския бряг или след дъжд, а също и по-високо в планината където още не са цъфнали тревите.

В планините през този период ще има активен цъфтеж при иглолистните видове – смърч, борове, ели. Те образуват много големи количества прашец. При вятър могат да се наблюдават поленови облаци, които се носят над дърветата. Този прашец няма силни алергенни свойства и въпреки огромните количества е сравнително безобиден и не трябва да възпира хората от излети.

Гледани под микроскоп поленовите зърна от житните треви са еднотипни. Те са сферични, гладки и имат една малка пора.

PZ

Поленово зърно от житни

 

 

 

 

 

 

 

Поленът при иглолистните дървета е по-сложен – състои се от поленово зърно в средата и две въздушни мехурчета от двете му страни.

Bor_z

Поленово зърно от бор

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BCБорова клонка преди разпукване на

прашниците и освобождаване на прашеца