Кои са рисковите дни за страдащите от сенна хрема през ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА АПРИЛ.

  • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – умерен

    През втората половина на април въздушният поленов фон ще се образува от: габър, бук, клен, орех, дъб и Кипарисови. Тези видове ще са в период на активен цъфтеж, като до края на месеца постепенно ще прецъфтят.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск -  нисък

    Житните треви започват да цъфтят, но студеното и влажно време ще ограничава образуването на алергизиращ поленов фон.
  • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  нисък

    Разнотревните видове се развиват по-бавно заради ниските температури. В края на месеца в най-топлите части на България може да започне цъфтеж при разнотревни видове, които обаче не са алергизиращи.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София