Характерно за периода:
Въздушният поленов фон ще продължи да се състои предимно от дървесен прашец. 

Важно: Според метеорологичната прогноза през втората половина на април се очакват значително по-ниски температури от обичайните, в комбинация с чести дъждове. Това ще поддържа ниска  въздушна поленова концентрация. Пациентите с полиноза би трябвало да се чувстват добре и дори в по-топлите райони на страната да нямат сериозни алергични оплаквания.

  • За София
    Застудяването и преваляванията през първата половина на април доведоха до отчитането на трикратно по-малко поленови зърна в сравнение с миналата година, като тази тенденция ще се запази и през предстоящия период. Цъфтят бреза, ясен, клен, черница, дъб и чинар.

  • За Южна България:
    Прецъфтяха  бреза, ясен, сем. Кипарисови.  Дъждовете изчистиха въздуха от натрупания прашец. Продължава цъфтежът на черница, орех, чинар и дъб. Цъфтят и житните треви, но на изолирани места.
  • За планините:
    В планините все още е значително по-студено от обикновено. Това забавя бурното развитие на дърветата.

Не забравяйте:

Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.