Кои са рисковите дни за страдащите от сенна хрема през ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА МАЙ.

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – НИСЪК

  Започва цъфтежът на иглолистни видове – черен и бял бор, смърч, ела, които, въпреки че образуват огромно количество прашец, не са алергизиращи.
  От широколистните видове ще цъфтят предимно декоративни паркови храсти, които също не водят до алергични оплаквания.
 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск -  умерен

  Доста видове житни треви ще цъфтят през периода, но честите дъждове ще ограничават образуването на плътен въздушен поленов фон и далечното разпространение на прашеца. През периода 10-15 май се очаква сухо и топло време. В тези дни може да се появят оплаквания при по-чувствителните пациенти. Главните цъфтящи видове ще бъдат: Alopecurus sp., Poa sp., Dactylis glomerata, Arrhenatherum elatius..
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  нисък

  Започнаха да се развиват много разнотревни видове, включително и някои алергизиращи. Дъждовете в началото на периода и последващото затопляне ще доведат до цъфтежа на: лапад, живовляк, киселец и козя брада.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София