Според метеорологичната прогноза и през втората половина на април се очакват чести дъждове и значително по-ниски температури от обичайните, особено в периода 16-23 април. 

Това ще поддържа ниска въздушна поленова концентрация. Пациентите с полиноза би трябвало да се чувстват добре и дори в по-топлите райони на страната да нямат сериозни алергични оплаквания..

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – умерен

  През втората половина на април въздушният поленов фон ще се образува от: бреза, габър, бук, дъб, орех, чинар, черница. Тези видове ще са в период на активен цъфтеж, но валежите ще отмиват техния прашец. Към края на месеца постепенно ще прецъфтят. В по-ниските части на планините може да започне цъфтеж при елша, върби, габър.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - нисък

  Житните треви ще започнат своя цъфтеж, особено в по-топлите места, но студеното и влажно време ще ограничава образуването на сериозен алергизиращ поленов фон.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  нисък

  Разнотревните видове се развиват по-бавно заради ниските температури. В края на месеца в най-топлите части на България може да започне цъфтеж при разнотревни видове, но няма да е от алергизиращи видове. Ще цъфтят глухарчета, лапад, различни пролетни цветя..

Прогноза: Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за втората половина на април: Очакваните дъждове и по-ниските температури ще облекчат оплакванията на алергичните към дървесния полен.

Характерно за периода:
Във въздуха продължава да се носи предимно дървесен прашец.

Важно: Заради дъждовното време концентрацията на преобладаващия полен във въздуха ще бъде ниска.

 • За София
  Застудяването и преваляванията водят до отчитането на много малко поленови зърна. За София може да се отчете по-лек поленов сезон за пациентите с брезова алергия. В сравнение с  2018 година през тази в София са отчетени почти 3 пъти по-малко поленови зърна от представителите на сем. Брезови. Освен тях продължават да цъфтят: ясен, клен, различни върби. Наблюдава се намаляване на полена от кипарисови видове, но цъфтят много дъбове. 

 • За Южна България:
  Прецъфтяха брезите, ясените, сем. Кипарисови.  Продължава цъфтежът при: черница, орех, чинар, дъб и бук. Цъфтят и житните треви, но на малко места поради по-ниските температури. Дъждовете отмиват натрупания прашец във въздуха.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  В планините все още е значително по-студено от обикновено. Там температурите също са много ниски, а над 1000 м. надм. вис. все още има сняг и това забавя цъфтежа на дърветата.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.