Според метеорологичната прогноза през първата седмица на периода се очакват по-силни или по-слаби дъждове. Времето ще бъде динамично и това ще се отрази на концентрацията на полен във въздуха.

На практика, все повече растения ще са в период на цъфтеж, но дъждовете  ще отмиват прашеца и няма да се образува постоянен поленов фон. Пациентите с полиноза ще имат по-спокойни дни без сериозни алергични оплаквания. Натрупването на почвена влага и повишаването на температурите ще доведе до бързо развитие и цъфтеж на тревистите растения, като през втората седмица се очаква те да образуват сериозно количество прашец, което да се отдели в последните дни на периода и да създаде алергизиращ поленов фон.

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – нисък

  През първата половина на май ще цъфтят предимно иглолистни видове, които не са алергизиращи – черен и бял бор, смърч, ела. От широколистните видове в края на цъфтежа си ще бъдат дъб и орех, а ще цъфтят черница, конски кестен, черен бъз и някои декоративни храсти в парковете.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - умерен, в края на периода и висок

  Много житни треви се развиха и ще цъфтят през периода. Добрата новина е, че заради честите дъждове няма да се наблюдава разпространение на техния полен и няма да предизвикват алергични проблеми. През втората половина на периода в районите с по-високи температури е много вероятно да се образува поленов фон, който да провокира оплаквания при вече сенсибилизирани хора.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  нисък

  Дъждовете в комбинация със затоплянето ще спомогнат за развитието на много разнотревни видове. Ще започне цъфтеж при ранните видове с алергизиращ полен –лапад, живовляк, киселец, рапица и козя брада. За щастие, повечето от тях не са широко разпространени и не образуват плътен поленов фон.

Прогноза: Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за първата половина на май.

Характерно за периода:
Започва цъфтежът на тревистите растения.

Важно: Очакваните дъждове ще доведат до отчитане на по-ниски нива на поленова концентрация във въздуха и ще намалят оплакванията на алергичните пациенти.

 • За София
  Приключи цъфтежът на брезите и габъра. През тази година в София отчетените поленови зърна от видовете на сем. Брезови бяха под 50% от средните за периода стойности. Причината за по-ниската поленова концентрация е хладното и влажно време. Основните алергизиращи видове, чийто цъфтеж е към своя край, са: дъб, орех, смърч и черница. Развитието на житните треви започва. 

 • За Южна България:
  Продължава смяната на алергизиращата група растения. Повечето дърветата прецъфтяха и започнаха да цъфтят тревисти видове като рапица, лапад, житни треви.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Продължава цъфтежът предимно на: габър, бук, клен, някои видове от сем. Кипарисови, както и да се развиват тревистите растения.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.