Според метеорологичната прогноза през втората половина на месеца времето ще продължи да е хладно и влажно. Това до известна степен е добре за пациентите с полиноза, защото дъждовете ще отмиват поленовите зърна от въздуха.

Честите дъждове водят до висока относителна въздушна влажност, което ограничава разпространението на цветния прашец, тъй като поленовите зърна са силно хигроскопични и попадайки във влажна среда, поглъщат влагата, натежават и се утаяват.

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – умерен

  Ще преобладават поленовите зърна от сем. Борови – бор, ела, смърч. Цъфтящите широколистни видове ще са: айлант, гледичия, черен бъз, маклура. В някои по-топли региони в края на месеца ще цъфнат и липите. Поленовата концентрация ще е висока, защото иглолистните видове отделят огромно количество полен, но, за щастие, той не е силно алергизиращ.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - много висок

  През втората половина на май обикновено цъфтят голям брой видове от сем. Poaceae /житни/. Комбинацията от широкото разпространение на тези треви в цялата страна и силно алергизиращия полен, който те отделят в големи количества, води до алергични прояви при много хора. Поради тази причина за България прашецът на житните треви е основен причинител на полинози.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  умерен

  През периода с активен цъфтеж ще са все повече плевелни видове и тревисти растения. Активно ще цъфтят: рапица, живовляк, киселец, козя брада. Най-много проблеми ще създава цъфтящият живовляк. Към края на месеца ще започне да цъфти и копривата.

Препоръки за ограничаване на контакта с полените във въздуха:

 • В сухо и топло време да се пребивава в помещения със затворени прозорци
 • Излизане навън и проветряване на помещенията да се извършва след дъжд
 • След завръщане у дома да се сменят дрехите и косите да се обтриват с влажна кърпа
 • Често измиване на лицето, очите и носа
 • Да не се посещават места в природата с полянки с цъфнали треви
 • При излизане да се използват очила
 • Да се избягва продължителен престой на открито в топли, сухи дни
  Най-добрият начин да се поддържа ниска въздушната поленова концентрация в населените места е редовното окосяване на тревните площи преди цъфтежа. Ниските треви без  съцветия  не отделят прашец.

Прогноза: Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за втората половина на май.

Характерно за периода:
Продължават да цъфтят някои дървесни видове.

Важно: Започна цъфтежът на житните треви!

 • За София
  През първите 5 дни на месеца се отчитаха по-високи концентрации на прашец от брези. След това валежите отмиха и изчистиха въздуха от поленовите зърна. От градската растителност в началото на периода цъфтяха: смърч, дъб, черница, конски кестен и орех, а в края започна цъфтеж при черен бъз, черен орех и бял и черен бор, който продължава и през втората половина на месеца. Виждат се и цъфтящи декоративни храсти, чийто полен обаче не е алергизиращ. В и около София продължава цъфтежът на житните треви. Видимият индикатор за започнал цъфтеж при житните треви е разпространението на семената на тополите – така познатите и досадни пухчета. Истината е, че те дразнят чисто механично както алергичните пациенти, така и здравите хора. Всъщност пухчетата нямат отношение към алергичните проблеми на сенсибилизираните хора, но са видими. Истинският дразнител са поленовите зърна от житните треви, които са най-силният поленов алерген за нашата страна, но не се виждат с просто око. 

 • За Южна България:
  Приключи цъфтежът на повечето алергизиращи дървесни видове. Основният причинител на алергии е житният полен. Ниските температури и честите превалявания поддържат по-ниска въздушна поленова концентрация в сравнение с предходни години.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Цъфтят: бреза, габър, дъб, бук и иглолистни видове – бор, смърч, лиственица. От тревистите видове: глухарчета, лютичета, медуница и други неалергизиращи видове. Продължават да се развиват житните треви.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.