Ще продължи да цъфти амброзията, но с тенденция към прецъфтяване и намаляване на въздушната поленова концентрация.

 

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

  Поленовият сезон при дървесните видове приключи.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - няма

  Все още цъфтят някои сухоустойчиви видове, но на много малко места и няма да образуват алергизиращ фон.
 • ПЛЕВЕЛИ и РАЗНОТРЕВИЕ - нисък

  На места ще продължават да цъфтят малко екземпляри и това няма да доведе до образуване на висока поленова концентрация. Ако очакваните около 19-20 септември дъждове са продължителни и обилни, това ще изчисти въздуха от натрупания прашец. Ще продължи да цъфти амброзията, но с тенденция към прецъфтяване и намаляване на въздушната поленова концентрация, особено в периода около и след  25-26 септември, когато се очакват следващи превалявания.

Прогноза: Изготвя се на база статистически данни за последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на хомеопатичното лекарство Ринитал. То ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания. Производител е Немският хомеопатичен съюз, което гарантира и високото му качество.

Поленова информация за периода 1-15 септември 2019 г. в различните части на България.

Характерно за периода:
Цъфтежът при повечето видове приключи, но поленовият сезон за 2019 година още не е.

Важно: Основен причинител на алергични оплаквания беше амброзията.

 • За София
  Цъфтяха предимно плевели, като по-голямата част – 42% от отчетените поленови зърна, бяха от амброзия. Освен нея се улавяха немалко поленови зърна от сем. Лободови и сем. Конопови. Въздушната  поленова концентрация на житен полен беше със стойности около или малко над средните за периода. Като цяло, поленовият фон беше постоянен и с доста високи стойности. Причината за това е липсата на дъждове. В сухо време във въздуха циркулират много поленови зърна, които са образувани назад във времето, полепват по различни повърхности след което лекият вятър ги взема и пренася към нови места. През половината от дните се улавяха и поленови зърна от бор и липа, които прецъфтяха през юни.  Но това са видове, които образуват огромно количество прашец, и без валежи той продължава да се носи във въздуха. 

 • За Южна България:
  Почти всички алергизиращи растения прецъфтяха, но пак поради липсата на дъждове техният прашец продължаваше да циркулира във въздуха.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Цъфтяха сухолюбиви неалергизиращи растения.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.