Поленовият сезон приключи.

 

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

   

  Поленовият сезон при дървесните видове приключи.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - няма

  Поленовият сезон при житните треви също приключи.
 • ПЛЕВЕЛИ и РАЗНОТРЕВИЕ - няма

  Очаква се времето да е сравнително топло, но с чести валежи.  Ето защо ще продължават да цъфтят отделни екземпляри сухолюбиви плевелни и разнотревни видове, но те няма да образуват големи количества прашец, а и дъждовете ще осигуряват чист въздух без прашец.  На места ще продължи да цъфти амброзията, но с тенденция към прецъфтяване до средата на месеца.

Поленова информация за периода 16-30 септември 2019 г. в различните части на България.

Характерно за периода:
Поленовият сезон за 2019 година приключи.

Важно: Продължаваше цъфтеж при някои плевелни видове, амброзия и по-малко видове от сем. Лободови и щир.

 • За София
  Обикновено цъфтящите през втората половина на септември растения са малко и не образуват поленов фон с клинично значими стойности. През тази година времето беше много топло и без дъждове. Поради това продължаваше цъфтежът на плевелни видове като щир, кучешка лобода, но най-голямата част от отчетените поленови зърна бяха от амброзия. През тази година общото количеството полен от амброзия, отчетено през месец септември, беше най-голямото за последните девет години. Въздушната поленова концентрация на житен полен през периода 16-30 септември беше значително под средните стойности и при това имаше немалко дни без отчитане на поленови зърна.  

 • За Южна България:
  Почти всички алергизиращи растения прецъфтяха, но поради липсата на дъждове техният прашец продължаваше  да циркулира във въздуха.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Цъфтяха сухолюбиви неалергизиращи растения.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.