alergii covid19 rhinital алергии

Сериозно покачване на алергиите отчитат специалистите от началото на COVID-пандемията, като причините за тази негативна тенденция са тясно свързани с боледуването от коронавирусната инфекция.
От една страна, заболяването доведе до значително по-голям прием на химични лекарства (антибиотици, противовъзпалителни препарати, кортикостероиди, температуропонижаващи медикаменти и др.) и хранителни добавки, които при слабо усвояване също могат да интоксикират организма. А това често води до отключване на различни алергии.


От друга страна, сблъсъкът с вируса се оказва истинско предизвикателство за имунната система и може да предизвика различен тип възпалителна реакция, като например:
    • респираторни инфекции с продължително и трудно възстановяване, напр. състояние на Long Covid
    • възникване на алергични заболявания или обостряне на вече съществуващи:
        ◦ респираторни прояви – от запушване на носа с кихане и сърбеж до бронхоспазъм
        ◦ кожни и други прояви – уртикарии, атопични реакции, екземи, симптоми от страна на очите (сълзене, зачервяване)
Темата за алергиите е още по-актуална в сезона на сенната хрема. Според данните до 2021 г. от това заболяване страда всеки четвърти българин, като  през следващите години тази статистика вероятно ще претърпи значителни промени, за съжаление в негативна посока.


Какви опасности крие терапията на сенната хрема?


Сред често използваните медикаменти за лечение на алергичен ринит  са антихистаминовите препарати под формата на таблетки или капки. Те водят до потискане на симптомите и временно се чувствате по-добре, но не лекуват самата алергия и след време оплакванията отново се появяват. Освен това трябва да се прилагат ограничено време заради риск от нежелани последици. Някои от тези лекарства могат да доведат до кардиотоксичен ефект, сънливост, замаяност, напълняване.  
Една от най-масовите терапевтични грешки е и продължителното използване на съдосвиващи капки и спрейове за нос. Това може да увреди сериозно носната лигавица и да предизвика медикаментозен ринит, който в някои случаи налага дори оперативна интервенция на носните кухини.  


Лечение на сенната хрема без нежелани странични реакции


Сенната хрема е възпаление на лигавиците в носа, като причина за възпалението е алергична реакция. Тъй като възпалителният процес в организма е всъщност израз на нарушен имунен баланс, е важно той да бъде възстановен.
Точно такъв е ефектът от Ринитал. Той е ефективно и безопасно лекарство, което намалява проявите на свръхчувствителност, овладява алергичното възпаление и алергичните симптоми. Резултати от клинични изследвания сочат, че ефектът му е сравним с конвенционалното лечение с антихистамини с тази разлика, че Ринитал е напълно безопасен за организма и няма никакви странични нежелани ефекти.


Лекарството облекчава неприятните симптоми на алергичната хрема, възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена, а това води до постепенно отшумяване алергичните прояви във времето. Подходящ е и за деца над 1 г., бременни и кърмещи жени.


Препоръчително е приемът на Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алергичен период с 3х1 табл. на ден. А ако симптомите вече са изразени, приемайте по 1 табл. на всеки час до максимум 12 табл. на ден (за деца под 12 г. дозата е по 1 табл. на всеки 2 часа, до 8 табл. дневно). След острия период намалете дозата на 3 табл. на ден още 3-4 седмици.
За оптимален ефект комбинирайте със спрея за нос Инфлуназал. Той ще помогне за по-бързото локално овладяване на възпалението в носната лигавица и ще намали обилната водниста секреция.