Полезно

Бум на алергиите след COVID-19

Бум на алергиите след COVID-19

Сериозно покачване на алергиите отчитат специалистите от началото на COVID-пандемията, като причините за тази негативна тенденция са тясно свързани с боледуването от коронавирусната инфекция.
От една страна, заболяването доведе до значително по-голям прием на химични лекарства (антибиотици, противовъзпалителни препарати, кортикостероиди, температуропонижаващи медикаменти и др.) и хранителни добавки, които при слабо усвояване също могат да интоксикират организма. А това често води до отключване на различни алергии.

Прочети още: Бум на алергиите след COVID-19

Алергична и неалергична хрема – как да ги разпознаете

Алергична и неалергична хрема – как да ги разпознаете

Пролетта и лятото могат да бъдат истински коварни сезони. Затоплянето на времето активира редица фактори, които причиняват хрема (или ринит, както е медицинското й наименование). От една страна, полените на цъфтящите растения, които провокират симптомите на сенната хрема. От друга, сезонните вируси. Сред най-честите оплаквания, с които протичат, е запушен или течащ нос.

Хората често бъркат причината за досадното състояние. Когато се сдобият със запушен или течащ нос, придружен с кихане, сълзене на очите и други неприятни симптоми, първата им мисъл обикновено е за алергична реакция към даден дразнител. Но вероятността ринитът да се дължи на други причини не трябва да се изключва. В такива случаи става въпрос за неалергична хрема, която може да бъде причинена от най-различни фактори. Разграничаването на двата вида хрема е наистина важно, за да бъде предприето правилно лечение и да не се стигне до усложнения.

Прочети още: Алергична и неалергична хрема – как да ги разпознаете

10 любопитни факта за сенната хрема

10 любопитни факта за сенната хрема

 Много хора смятат сенната хрема за незначително заболяване. Особено тези, които не са нейна жертва. Но тя може истински да вгорчи живота на болния за няколко седмици през пролетта или лятото. Тя е и петата най-честа причина за липсата на сън през поленовия сезон. Сред основателните причини да не я пренебрегваме са и някои вероятни здравословни усложнения, до които може да доведе. Ако не я лекувате правилно, рискът да се сдобиете със синузит, отит, дори бронхиална астма не е изключен.

Прочети още: 10 любопитни факта за сенната хрема

Най-добрите начини да се предпазите от сенната хрема

Най-добрите начини да се предпазите от сенната хрема

Живот без забрани и ограничения? Ето как да се преборите с алергията и да се радвате на пролетта!

Ех, тази пролет! Идва ненадейно и ни замайва със свежия полъх на вятъра и топлите милувки на слънцето. Цяла зима сме чакали с нетърпение да захвърлим зимните дрехи и да се наслаждаваме на разходките на открито. Има обаче една група хора, които биха казали нещо съвсем различно... Ох, тази пролет – защо ли идва пак?!

Прочети още: Най-добрите начини да се предпазите от сенната хрема

Страница 1 от 2