Най-добрите начини да се предпазите от сенната хрема (2)

Превантивни мерки срещу полените

Вече казахме, че няма как да се избяга от полените. Но си заслужава в сезона на алергиите да спазвате следните превантивни мерки, които до голяма степен ще облекчат ежедневието ви – и дишането ви, разбира се:
На открито носете очила и шапка, на закрито – дръжте прозорците затворени.


Избягвайте престоя навън от средата на деня до късния следобед, когато нивата на поленова концентрация са най-високи.
Щом се приберете, се постарайте да се отървете от полените колкото се може по-бързо. Не внасяйте обувки и дрехи навътре в жилището. Изплакването на тялото и косата, щом се приберете, премахва алергените, които внасяте отвън в дома си. Така няма да ги разпространите по домашните си дрехи, мебелите, възглавниците и т.н.
Пролетно чистене – за да намалите излагането си на алергени, не го отлагайте и бъдете по-старателни. Сменете филтрите на климатика, а в периоди на висока концентрация на полени затворете прозорците и спрете притока на въздуха отвън през системата за вентилация. Горещите точки, в които се крият алергените, са леглата, тапицираните мебели, декоративни възглавнички, плътни завеси, килими. Когато чистите, предпочитайте измиването на подове и повърхностите.
Изследвания показват, че замърсяването на въздуха в затворени помещения може да бъде 10 пъти по-високо от това на открито и ни засяга много по-сериозно, тъй като прекарваме почти целия си ден на между стените на дома си или в офиса.

Регулярно прочиствайте носа

Експертите са единодушни, че в сезона на алергиите е добре да правите ежедневно промиване на носа. Най-ефективно е да използвате чайниче Нети, но ако това ви се вижда сложно, вземете си спрей с физиологичен разтвор, макар че ефектът с него ще бъде частичен. Почистването на носната лигавица не само облекчава дишането, но и намалява раздразнението и възпалението, отмива полените и частиците на прахта.


Баланс на хормоните и редуциране на стреса

В холистичната медицина алергичните реакции се приемат като израз на потиснати проблеми. Когато сме стресирани, е по-вероятно организмът да реагира с алергична реакция. Изследвания показват, че дисбалансът в нивата на кортизола (хормона на стреса) засяга работата на имунната система. В нейна подкрепа пък работят всички познати практики за редуциране на стреса (достатъчно сън и почивка, активно движение, йога, техники на дишане, медитация и др.) По този начин намалява и рискът от алергична реакция на организма към околната среда.


Яжте подходящите храни

Лошите хранителни навици утежняват редица здравословни проблеми, включително заболявания като астма и алергична хрема. От друга страна редица медицински изследвания потвърждават силата на антиоксидантите за овладяване на възпалителните процеси в тялото – фактор от решаващо значение за контролиране на алергичния процес. Така че заредете хладилника си с богатите на антиоксиданти пресни плодове и зеленчуци, ядки и семена, зелен чай. Не забравяте, че в период на обостряне на алергичната хрема не трябва да консумирате млечни продукти, сладки и тестени изделия. 

(Към първа част на статията)