Алергичен и неалергичен ринит

Пролетта и лятото могат да бъдат истински коварни сезони. Затоплянето на времето активира редица фактори, които причиняват хрема (или ринит, както е медицинското й наименование). От една страна, полените на цъфтящите растения, които провокират симптомите на сенната хрема. От друга, сезонните вируси. Сред най-честите оплаквания, с които протичат, е запушен или течащ нос.

Хората често бъркат причината за досадното състояние. Когато се сдобият със запушен или течащ нос, придружен с кихане, сълзене на очите и други неприятни симптоми, първата им мисъл обикновено е за алергична реакция към даден дразнител. Но вероятността ринитът да се дължи на други причини не трябва да се изключва. В такива случаи става въпрос за неалергична хрема, която може да бъде причинена от най-различни фактори. Разграничаването на двата вида хрема е наистина важно, за да бъде предприето правилно лечение и да не се стигне до усложнения.

 

Най-честите прилики между алергичната и неалергичната хрема са:

  • Симптомите. Характерни за алергичния ринит, познат още като сенна хрема, са сърбеж в носа, кихане, запушен или течащ нос, сълзящи очи, тъмни кръгове под очите, умора, главоболие, физическа слабост. Съответно, при неалергичния най-често се наблюдават течащ или запушен нос, кихане, храчки в гърлото, кашлица.

  • Усложненията. И двата вида ринит значително влошават качеството на живот - безсъние, раздразнителност, липса на концентрация, които, от своя страна, повлияват негативно на представянето ни в ежедневните дейности. Освен това, ако не са лекувани правилно, те могат да доведат до отит, синузит, възпаление на гърлото, кашлица, главоболие, конюнктивити, полипи в носа, астма.

Основните разлики са в причините и продължителността на състоянието.

Алергичната хрема е сезонна и целогодишна. Сезонният ринит най-често се причинява от разпространяващите се във въздуха полени през пролетта, лятото и/или ранната есен. Обикновено състоянието продължава, докато съответният алергичен дразнител е активен. Целогодишният е провокиран от редица алергени, намиращи се в дома, като прах, люспи от изсъхнала кожа, акари, урина и слюнка на домашен любимец, частици от хлебарки, мухъл, от хранителни алергии и др.

Симптомите на неалергичния ринит може да продължат от няколко дни до цяла година, в зависимост от причинителите, сериозността на състоянието и адекватността на лечението. Най-често срещаните причини за неалергичната хрема са:

  • Инфекции (инфекциозен ринит). Причинява се обикновено от инфекция на горните дихателни пътища вследствие на различни вируси (аденовируси, риновируси, парагрипни и др.). Ако не е лекувана правилно, инфекцията може да доведе до усложнения като вторично бактериално възпаление или риносинузит. Също така възпалението може да се дължи на бактерии (най-често стрептококи, стафилококи, мораксела катаралис и др.) или гъбички.

  • Хормонални промени (хормонален ринит), каквито се наблюдават през периоди като пубертет, бременност, хормонална стимулация, менопауза. Познат е още като ринит на бременността, защото е често срещано състояние през тези девет месеца. Той засяга между 20% и 30% от бременните, като е най-осезаем през последния триместър. Обикновено отшумява спонтанно в рамките на 2 седмици след раждането.

  • Приемът на някои лекарства (лекарствено-индуциран ринит). Сред тях са медикаменти за лечение на високо кръвно (като бета-блокери, ресерпин, калциеви антагонисти), нестероидни противовъзпалителни средства, противозачатъчни таблетки, капки за очи. Употребата на кокаин през носа също може да причини този вид хрема.

  • Прекалената употреба на медикаменти за намаляване на отока в носната лигавица (капки или спрейове за нос), особено тези със съдържание на ксилометазолин, може да доведе до т. нар. „медикаментозна хрема”. Честото или прекалено дългото им използване (повече от 5-10 дни) може да причини рецидив на състоянието и утежняване на симптомите.

  • Дразнители от околната среда (прах, смог, силни миризми като парфюми) или климатични промени (в температурите, влажността на въздуха) често водят до вазомоторна хрема.

  • Професионални дразнители, които присъстват само на работното място. Такива могат да бъдат метални соли, латекс, животински пърхот, химикали, а тяхното вдишване да предизвика професионална хрема. При много хора този вид ринит води до професионална астма. Тя най-често се появява през първата година след развитието на хремата.

  • Консумацията на някои храни, най-вече люти и пикантни, хранителни консерванти и оцветители. Обичайно хремата настъпва около два часа след техния прием и се характеризира с обилен воднист секрет в носа. Особено предразположени са възрастните хора.

 

Хомеопатията лекува еднакво успешно и алергичния, и неалергичния ринит

Методите за диагностициране на ринита включват физически преглед на носа, носни натривки, изследване на носен секрет или кръвен анализ, алергични тестове с убождане на кожата, разговор с лекаря (за симптомите, здравословното състояние, наличие на алергии и т.н.). След като бъде поставена диагнозата, е ред на адекватното лечение.

Ако искате то да е едновременно щадящо и ефективно, добър избор е хомеопатичният продукт Ринитал. Той е подходящ за лечение и профилактика на целогодишния и сезонния алергичен ринит. Може да се приема от цялото семейство, включително от деца над 1 г., бременни жени, кърмачки, възрастни хора. Клинично доказано е, че Ринитал възстановява баланса на имунната система и облекчава симптомите, като постепенно намалява честотата на алергичните прояви. Има и противовъзпалително действие. В острия стадий на сенната хрема приемайте по 1 таблетка през час до 12 таблетки дневно (за възрастни) и по 1 таблетка на всеки два часа до 8 таблетки на ден (за деца под 12 г.). След подобрение взимайте по 3 таблетки на ден в продължение на поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал включва 3 таблетки дневно, като е добре тя да започне най-малко 6 седмици преди появата на очаквания алерген.

Допълнителна терапия в лечението на алергичен ринит е използването на комбинацията от Шуслерови соли № 2 калциев фосфат (регулира обмяната на белтъчини в организма, каквито са алергените), № 3 железен фосфат (спира възпалението) и № 8 натриев хлорид (овладява воднистия секрет в носа и сълзенето). Приемайте по 3 таблетки от всяка сол на ден поне 1 месец.

А за по-бързо локално повлияване на хремата можете да добавите и хомеопатичния спрей за нос Инфлуназал. Той е подходящ за всякакъв вид хрема.  Инфлуназал повлиява възпалението и отока на носната лигавица, овлажнява я, намалява обилната водниста секреция при алергична хрема. Подходящ е за продължителна употреба и може да се използва дори от бебета от нулева възраст. Начинът на прием при деца над 12 г. и възрастни е 3х2 впръсквания във всяка ноздра на ден, при деца от 1 до 11 г. – 3х1 впръскване, а при бебета от 0 до 1 г. – 2х1 впръскване във всяка ноздра на ден.

 

За лечение на неалергичния ринит можете да използвате Цинабсин, като отново можете да го комбинирате с Инфлуназал. Цинабсин също има напълно безопасен профил на действие и е подходящ за възрастни и деца над 2 г., бременни и кърмачки. Цинабсин успокоява възпалението на носната кухина, намалява отока на лигавицата, възстановява носовото дишане, потиска отделянето на секрета и стимулира имунната система. При остри симптоми препоръчителният прием за възрастни е на час по 1 таблетка до 12 таблетки на ден и по 1 таблетка през 2 часа до 8 таблетки дневно за деца до 12 г. След облекчаване на състоянието продължете приема на 3 таблетки на ден поне още 2 седмици.

Хремата ще бъде още по-добре повлияна, ако включите и Шуслерова терапия. В началото на състоянието, когато секретът е още бистър и воднист, приемайте по 3 таблетки от ШС № 3 и ШС № 8. Ако секретът стане мътен или млечнобял, добавете и ШС№ 4 калиев хлорид (намалява отока на лигавиците и спира прогресиращото остро възпаление). При гъст, зеленикав секрет използвайте комбинацията от ШС №3, ШС №6 калиев сулфат (ще ви предпази от хронично възпаление) и ШС№8.